De OV-bedrijven Arriva, Veolia en Connexxion trekken samen op tegen de NS, door rechtszaken te voeren als de overeenkomst over vervoersdiensten van de NS onderhands verlengd wordt. Onderling hebben de drie bedrijven juist afgesproken geen zaken tegen elkaar te voeren.

Dat schrijft de Volkskrant op basis van een e-mail van de directeur van Connexxion en gesprekken met betrokkenen.

De afspraak zou hebben geleid tot drie zaken tegen de NS, terwijl er in twee gevallen geen juridische stappen tegen elkaar werd ondernomen. De afspraken zouden zijn gemaakt binnen branchevereniging Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland.

‘Te snel geformuleerd’

De directeur van Connexxion bevestigt dat hij de mail heeft verstuurd. Er staat in te lezen dat de vervoersbedrijven willen dat de NS zich terugtrekt van de regionale ov-markt. ‘De simpele conclusie was: wij protesteren niet tegen verlengingen bij elkaar maar maken een uitzondering voor NS/QBuzz.’ Dat laatste bedrijf is een dochteronderneming van de NS.

Bart Schmeink, de directeur die de mail verstuurde, zegt dat zijn schrijven uit de context wordt gehaald. ‘Misschien heb ik de email destijds iets te snel geformuleerd, maar dergelijke afspraken bestaan niet’, aldus Schmeink tegen de krant.

Wel contact geweest

Ook de andere vervoerders ontkennen het bestaan van de afspraken. 'Er zijn geen afspraken onderling, want dan zou je praten over kartelvorming', weet een woordvoerder van Arriva. Een woordvoerder van Arriva zegt dat er wel contact is geweest met Veolia over een rechtszaak tegen de NS in Limburg.

Rechtszaken rond de aanbestedingen in het openbaar vervoer komen regelmatig voor. Het is een grote markt, waarin miljoenen passagiers reizen en miljarden omgezet worden. De branchevereniging FMN heeft onder meer een zaak aangespannen tegen de verlenging van de aanbesteding van de buslijn Groningen-Drenthe van Q-buzz. Veolia probeerde afgelopen najaar Abellio, ook een dochteronderneming van de NS, uit te sluiten van de aanbesteding van het bus- en spoorvervoer in Limburg. Dat mislukte.

Volgens de FMN beginnen leden onderling ook regelmatig zaken tegen elkaar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl